perjantai 28. lokakuuta 2011

Ensimmäinen karppausviikko

Täällä on luettu useampaakin karppauskeittokirjaa ja eilen löytyi karppauksen selitys:

Useimmat suomalaisetkin syövät päivässä liian paljon hiilihydraatteja, ja heidän insuliinitasonsa on pysyvästi korkea. Elimistö saa näin kaiken aikaa signaaleja varastoidan ylimääräistä energiaa. Syömämme rasva varastoituu tällöin rasvakudokseen ja samaan aikaan ylimääräinen glukoosi (sokeri) muuttuu uusiksi rasvamolekyyleiksi ja varastoituu samalla tavalla. Juuri tästä syystä monen on niin vaikea pitää painonsa taspainossa. Ulrika Davidsson, Hiilarit hallintaan - Vähähiilihydraattinen keittokirja

Vaikka morsiamen ruokavaliossa sallittua ovat hedelmät ja kunnon ruisleipä ja kiellettyä liiallinen juustolla mässäily ja kermat ja muut, niin kai tämä nykuinen ruokavalio on karppausta. Laihdutuskarppaus olisi varmaan oikea termi sillä osa hyväkarppauksen ruoka-aineistakin on kiellettyjä (mm. tumma pasta). Kyllä, morsian ostin jopa Karpin ateriakirjan tukemaan uusia lounaita. Kirjastossa hakua odottaa kolme muuta karppauskeittokirjaa. Tässä morsiamen ensimmäisen viikon tuntemukset:

1. päivä Iltaruoaksi suunnitellussa possusuikalepaketissa on vain 400 g lihaa. Eli siis 100 g raakaa lihaa per syöjä. (18.10.)

2. päiväOlin unohtanut ostaa raejuustoa joten laitan ruispuuron sekaan n. 50 g maitorahkaa. Nam, se onkin ihan tosi hyvää! (19.10.)

3. päivä Kaupan pakkaukset tuottavat vaikeuksia. Pitäisi olla 600 g paketteja jotta minä saisin kummallekin ruoalle 150 g lihaa/kanaa/kalaa. Tonnikalapurkissakin on vain 120 g tonnikalaa mutta ratkaisin ongelman keittämällä mukaan myös kananmunan. Mielettömän herkullinen salaatti kun heitin sekaan vielä fetajuustoa (oltiin lähdössä pois joten purkki olisi vanhentunut jääkaappiin). (20.10.)

4. päivä Illalla oli niin kova nälkä että otin jälkiuunileipää iltapalaksi (joka ei ole PT:n ohejiden mukainen iltapala). Onneksi olenkin hyvä karppaaja. (21.10.)

5. päivä Miten voin laskea saanko tarpeeksi kuitua? Onko bataatti juures vai yhtä suuri vihollinen kuin peruna? (22.10.)

6. päivä Seuraavan viikon ruokien keksiminen tuotti tuskaa pitkän junamatkan jälkeen. Päätinkin että joka tiistai meillä saa syödä ihan mitä vaan miehen valitsemaa ruokaa. Myös kasvisruokapäiviä on ikävä joten niistä pitää jutella PT:n kanssa. (23.10.)

7. päivä Salaattilounaiden jälkeen on todella kevyt olo. Tänään tulee testattua kuinka sillä ololla jaksaa Zumba-tuntia. (24.10.)

Lopputulos on se että hiilihydraatittomien lounaiden jälkeen olo on kevyt ja vaaka ainakin väittää että tämä toimii. Oikeastaan nyt perjantai-iltapäivällä paino oli 600 gr vähemmän kuin maanantaiaamuna tyhjällä vatsalla punnittna. Karppaaminen ja kouluruokailu eivät vain sovi yhteen. Tiistaina tarjolla oli perunamuussia, salaattia ja maksa/kasvispihvejä. Tasan varmasti en tee töitä pelkillä kasvispihveillä ja salaatilla. Ja vielä kun pitää näyttää oppilaille mallia tasapainoisesta ruokailusta. Keskiviikkona olikin sitten tarjolla makaroonilaatikkoa. Onneksi noita kouluruokapäiviä on vain kaksi ja muut päivät mennään omilla karppieväillä.

1 kommentti:

  1. Heippa,

    oon seuraillut sun blogia, tosi kiva lukea sun projekt(e)ista! Hyvältä näyttää!

    Tuli mieleen kun mietit noita kuitujuttuja, että elintarvikkeiden ravintoainetietoja löytyy ainakin fineli.fi-sivustolta. Toinen hyvä apuväline on kalorilaskuri.fi, jossa tosi nimelliseen hintaan pääsee tarkkailemaan omaa ruokavaliota. Laskuriin syötetään syödyt ruuat (löytyy tosi kattavasti Suomessa myytävät elintarvikkeet!) ja laskuri laskee näiden perusteella päivän prode-, hiilari- ja rasvaympyrän sekä saadun kuidun (ja nykyään muitakin hivenaineita yms). Mulle on ainakin ollut tosi hyödyllinen apuväline, kun oon opetellut syömään oikeita ravintoaineita esim. kasvissyöjäksi ryhdyttyäni.

    Tsemppiä, jään edelleen seurailemaan!

    - Pauliina

    VastaaPoista