sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Vaihtoehtovihkikaavat

Hesarin Nyt-liitteen (23.03.2007) vaihtoehtoiset vihkikaavat:

avioliitto tarkottaa
sitä että karkottaa
ympäriltä toiset
sua hallitsevat loiset
yhteiskunta painostaa
perhe täytyy perustaa:
siis virallista liitto!
starttaa lasten siitto!
vaan ei saisi olla
liian ahdas polla
kun määritellään perhe
ei mikään ole erhe
sä saat olla pomo
duumari tai homo
eikä panna pahaksi
jos liitto muuttuu rahaksi
puolisonne vanhemmat
kroisokset vai reppanat?
sitä kandee miettiä
älä seuraa viettiä 
Herra Ylppö (Maj Karma)

****

Avioliitto perustuu kahden ihmisen parisuhteelle ja siihen kuuluvalle uskolle, toivolle ja rakkaudelle.
Uskolle rakkauteen, parisuhteeseen ja yhteiseen elämään, toivolle siitä, että pahojen päivien jälkeen seuraa hyviä päiviä, ja rakkaudelle puolisoa kohtaan.
Kulmakivenä rakkaudelle toimikoon kunnioitus niin toisianne kuin suhdettanne ja avioliittoanne kohtaan.
Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä, tahdotteko ottaa tämän (nimi) aviopuolisoksenne? (Vastaus: tahdon) Lupaatteko tehdä kaikkenne rakastakseenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: lupaan. Samat kysymykset toiselle.)
Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyihin kysymyksiin julistan teidät aviopuolisoiksi.
Älköön sydämenne sulkeutuisi toisiltanne, älköön valhe astuisi liittoonne, älköön uskonne, toivonne ja rakkautenne kuolisi, älköön kunnioituksenne eikä tukenne toisianne kohtaan murentuisi. Älköön toinen teistä olisi koskaan toista vähempiarvoinen.
Varjelkaa sydämiänne ja liittoanne älkääkä tuottako toisillenne turhaa tuskaa.
Sofi Oksanen

***

Avioliiton tarkoituksena on lopettaa epäröinti ja epäselvyys sen seikan osalta, että ollaanko tässä nyt yhdessä vai ei. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheenjäsenet voisivat tulevaisuudessakin luottaa siihen, että tässä tämä nyt on. Ettei heti ensimmäisen konfliktin tullen aleta harkita eroa ja uhkailla tahi kiristetä sillä.
Oletko sinä (naisen nimi) valmis ottamaan tämän (miehen nimi) aviopuolisoksesi ja olemaan hänelle kiltti ja liiaksi komentelematta taikka moittimatta häntä, kuitenkin pitäen hänet ojennuksessa, jotta perheen harmonia säilyisi?
(Vastaus: kyllä)
Oletko sinä (miehen nimi) valmis ottamaan tämän (naisen nimi) aviopuolisoksesi ja osoittamaan hänelle rakkautta ja nöyrtymään hänen edessään mielessä pitäen, että juuri nöyryyden kautta kulkee henkisen kasvun tie?
(Vastaus: kyllä)
Julistan teidät aviopuolisoiksi. Voitte pussata.
Puhukaa keskenänne, kertokaa toisillenne tunteistanne välttäen pelkkää vihjailua ja siitä seuraavaa pettymystä, kun viesti ei mene perille. Opetelkaa ottamaan toistenne sanat vastaan ilman että ylpeytenne siitä kuohahtaa. Muuten menee persiilleen.
Menkää rauhassa.
Jukka Poika

***

Hyvät rakastavaiset,
tänään on se päivä kun te sanotte toisillenne: sinut minä valitsin. Sinun kanssasi tahdoin tulla näiden todistajien ja juhlavieraiden eteen. Rakkauteni sinuun saa minut katsomaan luottavaisin mielin tulevaisuuteen, sillä jokainen päivä sinun kanssasi on minulle arvokkaampi kuin yksikään päivä ennen sinua. Me kaksi luomme kodin, johon lasten on hyvä syntyä ja ystävien tulla. Sinua minä tahdon rakastaa ja sinua lupaan kunnioittaa.
Hyvät rakastavaiset, tänään on se päivä, jolloin me sukulaiset, ystävät ja viranomaiset sanomme teille: avioliittonne on tunnustettu ja suurella ilolla kirjoihin ja sydämiimme viety. (Nimi), lämpimät onnittelut avioliiton johdosta. (Puhuteltu sanoo: kiitos, ja kättelee tuomarin.) (Nimi), paljon onnea avioliiton solmimisen johdosta. (Puhuteltu kiittää ja kättelee tuomarin.) 
Pirjo Hassinen

***

Te olette tulleet tänään vahvistamaan suhteenne ja julistamaan sekä toisillenne että yhteiskunnalle päättäneenne tulla aviopariksi.
Rakkaus on kahden ihmisen keskinäinen asia. Avioliitto on näiden kahden ihmisen vastuullinen päätös olla yhdessä myös sukulaisten, tuttavien ja yhteiskunnan silmissä.
Rakentakaa siis yhdessä itsellenne ja läheisillenne tulevaisuuden yhteiskuntaa.
Avioliitto on tärkeä askel ihmisen elämässä. Te lupaatte tänään rakastaa toisianne. Mutta teidän rakkautenne tulee yltää myös muihin ihmisiin. Yhteiskunnan jäseninä teidän on vastattava yhteiskunnan tarpeisiin.
Perheenä teille ehkä tulee lapsia, ja teidän on kannettava vastuunne heidän edessään. Lasten kasvatuksen ja yhteiskunnan hyvinvoinnin tulee olla osa teidän rakkauttanne.
Avioliitossa ihminen luopuu itsekkyydestään ja tulee osaksi kokonaisuutta. Hän luopuu osasta vapauttaan, mutta saa vastineeksi toisen ihmisen läheisyyden. Se on arvokas asia, eikä siihen tule suhtautua kevyin mielin.
Ei raha, ei maine ole niin arvokasta kuin rakkaus ja läheisyys.
Puolisoina te olette yhdenvertaiset. Rakastakaa toisianne ja muistajaa, että olette tänään omasta tahdostanne astuneet avionn ja päättäneet, että tästedes te muodostatte perheen ja että teidän tienne on vastedes yhteinen.
Olkoon kotinne teille onnellinen ja rauhaisa paikka, jonne te voitte aina tulla turvallisin mielin rakastavan ihmisen luokse.  
Jaakko Hämeen-Anttila

***

Tämä morsian toivoisi ettei maistraatin kaava olisi ihan yhtä lyhyt kuin yleensä ja että vihkijä tekisi siitä vähän henkilökohtaisemman meille. Lisää henkilökohtaisuutta morsian aikoo tuoda tilanteeseen omalla vihkivalalla (tai mikä se nyt ikinä onkaan) joka on salasanalla suojattu jotta tulisi sulhaselle ainakin sisällöllisesti yllätyksenä. Musiikkiesityskään ei ole poissuljettu tosin se tuntuu aivan liian työläältä järjestää ja turhalta menoerältä. Mieluummin sitten vaikka juhlapaikalle kuin maistraattiin, varsinkin jos kaikki häävieraat innostuvat tulemaan todistajiksi paikalle jolloin tila on muutenkin kortilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti